Miód gryczany

25,00 60,00 

  • miód o wyrazistym smaku i gruboziarnistej strukturze
  • najlepszy miód do piernika
  • uważany za jeden z najzdrowszych miodów

Właściwości miodu gryczanego

Barwa: Miód gryczany ma ciemno herbaciany kolor, delikatnie wpadający w czerwony kolor, co uwidacznia się gdy patrzymy na miód pod światło.
Smak: Intensywny, wyrazisty, z nutą goryczki.
Krystalizacja: Proces krystalizacji rozpoczyna się od 6 do 8 miesięcy od momentu zbioru i przebiega nierównomiernie. Stąd też w jednym słoiku można znaleźć część płynną obok lub nad częścią skrystalizowaną.
Zastosowanie: Miodu gryczanego często używa się do wypieku piernika, gdyż jego smak doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi. To także idealny miód do herbaty, nadający jej unikalny smak.

Prozdrowotne działanie miodu gryczanego:

  • Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy miód gryczany zapobiega nowotworom i opóźnia procesy starzenia
  • Ciemna barwa świadczy o dużej zawartości fenoli, dzięki którym miód gryczany zapobiega miażdżycy – poprawia elastyczność naczyń krwionośnych oraz reguluje ciśnienie krwi 
  • działa przeciwzapalnie na poziomie komórkowym, wspierając układ odpornościowy 
  • dostarcza łatwoprzyswajalne żelazo, a także minerały takie jak mangan i cynk 
  • wykazuje dużą aktywność enzymatyczną, zawiera m.in. enzym diastazę, który przyspiesza trawienie, a tym samym wspiera cały system pokarmowy
  • tradycyjnie stosowany także w urazach kości – uważa się, że przyspiesza ich zrastanie

Miód gryczany w pielęgnacji skóry

Bogactwo związków bioaktywnych sprawia, że odniesiemy korzyści stosując miód gryczany jako kosmetyk, a nie tylko jako składnik diety. Miód ten łagodzi stany zapalne skóry, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry trądzikowej, np. w formie maseczek. Miód gryczany zastosowany bezpośrednio na skórę działa także przeciwstarzeniowo. 

Uwaga! Prozdrowotne substancje zawarte w miodzie gryczanym ulegają dezaktywacji w temperaturze około. 42°C. Unikaj więc podgrzewania miodu powyżej tej temperatury.

Miód gryczany ulega krystalizacji, co świadczy o jego naturalnym pochodzeniu. Aby spowolnić ten proces krystalizacji, miód powinien być przechowywany w temperaturze  w niższej temperaturze w szczelnie zamkniętych słoikach oraz niepoddawany częstemu mieszaniu.

Waga 1 kg
Masa netto:

300 g, 1 kg

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.