Miód gryczany
25,00 zł – 60,00 zł
- miód o wyrazistym smaku i gruboziarnistej strukturze
- najlepszy miód do piernika
- uważany za jeden z najzdrowszych miodów
Właściwości miodu gryczanego
Barwa: Miód gryczany ma ciemno herbaciany kolor, delikatnie wpadający w czerwony kolor, co uwidacznia się gdy patrzymy na miód pod światło.
Smak: Intensywny, wyrazisty, z nutą goryczki.
Krystalizacja: Proces krystalizacji rozpoczyna się od 6 do 8 miesięcy od momentu zbioru i przebiega nierównomiernie. Stąd też w jednym słoiku można znaleźć część płynną obok lub nad częścią skrystalizowaną.
Zastosowanie: Miodu gryczanego często używa się do wypieku piernika, gdyż jego smak doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi. To także idealny miód do herbaty, nadający jej unikalny smak.
Prozdrowotne działanie miodu gryczanego:
- Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy miód gryczany zapobiega nowotworom i opóźnia procesy starzenia
- Ciemna barwa świadczy o dużej zawartości fenoli, dzięki którym miód gryczany zapobiega miażdżycy – poprawia elastyczność naczyń krwionośnych oraz reguluje ciśnienie krwi
- działa przeciwzapalnie na poziomie komórkowym, wspierając układ odpornościowy
- dostarcza łatwoprzyswajalne żelazo, a także minerały takie jak mangan i cynk
- wykazuje dużą aktywność enzymatyczną, zawiera m.in. enzym diastazę, który przyspiesza trawienie, a tym samym wspiera cały system pokarmowy
- tradycyjnie stosowany także w urazach kości – uważa się, że przyspiesza ich zrastanie
Miód gryczany w pielęgnacji skóry
Bogactwo związków bioaktywnych sprawia, że odniesiemy korzyści stosując miód gryczany jako kosmetyk, a nie tylko jako składnik diety. Miód ten łagodzi stany zapalne skóry, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry trądzikowej, np. w formie maseczek. Miód gryczany zastosowany bezpośrednio na skórę działa także przeciwstarzeniowo.
Uwaga! Prozdrowotne substancje zawarte w miodzie gryczanym ulegają dezaktywacji w temperaturze około. 42°C. Unikaj więc podgrzewania miodu powyżej tej temperatury.
Miód gryczany ulega krystalizacji, co świadczy o jego naturalnym pochodzeniu. Aby spowolnić ten proces krystalizacji, miód powinien być przechowywany w temperaturze w niższej temperaturze w szczelnie zamkniętych słoikach oraz niepoddawany częstemu mieszaniu.
Waga | 1 kg |
---|---|
Masa netto: | 300 g, 1 kg |
Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.